From Farm to Table (and Compost Bin!) Tips for Sustainable Meal Prep
Lajme

Nga ferma në tryezë (dhe koshi i kompostos!): Këshilla për përgatitjen e vakteve të qëndrueshme

Përgatitja e vaktit është një shpëtim për oraret e ngarkuara, por gjithashtu mund të gjenerojë mbeturina të panevojshme. Mos kini frikë, kuzhinierë të ndërgjegjshëm për mjedisin! Duke përfshirë praktika të qëndrueshme në rutinën tuaj të përgatitjes së vakteve, ju mund të shijoni ushqime të shijshme dhe të shëndetshme duke minimizuar ndikimin tuaj mjedisor.

Planifikimi për një pjatë më të gjelbër

  • Bleni lokale dhe sezonale: Mbështetja e tregjeve lokale të fermerëve jo vetëm që ju siguron prodhimet më të freskëta, por gjithashtu redukton gjurmën e karbonit që lidhet me transportin e ushqimit në distanca të gjata. Prodhimet sezonale janë zakonisht më të përballueshme dhe më të shijshme.

  • Përqafoni prodhimin e papërsosur: Mos kini frikë nga frutat dhe perimet me sfida kozmetike. Ata janë po aq të shijshëm dhe shpesh vijnë me një çmim të ulur, duke reduktuar mbetjet ushqimore.

  • Planifikoni porcionet tuaja: Blerja e tepërt e përbërësve është një recetë për mbetjet ushqimore. Planifikoni ushqimet tuaja me kujdes dhe blini vetëm atë që ju nevojitet. Mbetjet janë të shkëlqyera, por synoni të shmangni të bëni shumë që përfundon duke u hedhur.

  • Mendoni "Rrënja në rrjedhin": Mësoni të përdorni çdo pjesë të perimeve! Pjesa e sipërme e karotave mund të shndërrohet në pesto, zarzavatet e panxharit bëjnë një pjatë të shijshme anësore dhe bishtat e brokolit janë perfekte për pjekje.

  • Bëhuni miq me ngrirësin tuaj: Gatuani me shumicë dhe ngrini pjesë për kënaqësi të mëvonshme. Kjo redukton humbjen e ushqimit dhe ju kursen kohë gjatë natës së ngarkuar të javës.

Stacione përgatitore miqësore me mjedisin

  • Kontejnerët e ripërdorshëm: Hiqni mbështjellësin plastik për një përdorim dhe qeset me zinxhir! Investoni në një grup enë qelqi ose çeliku inoks për ruajtjen e përbërësve dhe vakteve të përgatitura. Zgjedhni kontejnerë të ajrosur për të maksimizuar freskinë.

  • Kursuesit e silikonit: Silikoni është BFF për përgatitjen e vaktit tuaj të qëndrueshëm. Përdorni dyshekë pjekjeje silikoni në vend të letrës pergamene dhe kapak silikoni për kontejnerët në vend të mbështjelljes plastike.

  • Mbështjelljet e kompostueshme: Për vaktet në lëvizje, hiqni mbështjellësin plastik dhe zgjidhni mbështjelljet e kompostueshme me dyll blete ose letër pergamenë për mbështjelljen e sanduiçeve dhe ruajtjen e ushqimeve.

Mos harxhoni, nuk doni

  • Kreativiteti i mbetur: Të mbeturat nuk duhet të jenë të mërzitshme! Ripërdorini ato në pjata të reja krijuese. Pula e pjekur e mbetur mund të shndërrohet në një sallatë të shijshme pule ose byrek me tenxhere pule.

  • Komposto me besim: Mbetjet e ushqimit janë burime të vlefshme, jo mbeturina! Investoni në një kosh plehrash për të mbledhur lëvozhgat e perimeve, lëvozhgat e vezëve dhe llumin e kafesë. Kjo lëndë organike dekompozohet në pleh të pasur me lëndë ushqyese për bimët tuaja.

Duke ndjekur këto këshilla, ju mund të krijoni një rutinë të qëndrueshme të përgatitjes së vaktit që ushqen trupin tuaj dhe planetin. Mos harroni, ndryshimet e vogla në kuzhinë mund të bëjnë një ndryshim të madh! Pra, merrni çantat tuaja të blerjeve të ripërdorshme dhe nisni udhëtimin tuaj drejt përgatitjes së vakteve nga ferma në tryezë, pa mbeturina!